Mandag – torsdag: 8.30 - 17.00 | Fredag: 8.30 - 15.00
46 35 76 61
Roskilde Tandklinik class= Roskilde Tandklinik class=

Sådan undgår du syreskader

Nye undersøgelser viser, at cirka hver sjette teenager har syreskader på tænderne – eller erosioner, som det hedder på fagsprog. For voksne ser vi tandlæger ligeså en stigende tendens til, at syreskader forekommer oftere og oftere. Vi vil nedenfor søge at gøre dig klogere på, hvordan syreskader opstår samt rådgive til, hvordan du kan forebygge sådanne skader.

Hvad er syreskader, og hvordan opstår de?

Når man har syreskader, betyder det, at en del af tandens substans er ætset væk af syre. Skaden opstår altså, når dine tænder udsættes for direkte kontakt med syren, der efterfølgende skader tanden ved at nedbryde dens yderste emalje.

Syreskader opstår oftest ved, at du enten drikker eller spiser syreholdige mad- og drikkevarer. Dette kan blandt andet være juice, kaffe, te, vin eller syrligt slik og frugt. Fordi vores tænder primært består af calcium, vil syren fra disse mad- og drikkevarer aktivt gå ind og nedbryde tændernes emalje grundet dens lave pH-værdi.

Syreskader kan også forekomme som konsekvens af hyppige sure opstød eller opkast. Mavesyre ætser nemlig voldsomt, og ved hyppig direkte kontakt med tænderne øges risikoen for syreskader markant. Rygning er også en af hovedskyldnerne bag syreskader.

Hvad er symptomerne på syreskader?

Det er altid en god idé at være opmærksom på eventuelle ændringer i, hvordan dine tænder føles. De første tegn på syreskader vil være, at du føler isninger i tænderne, når du enten spiser eller drikker kolde og varme mad- og drikkevarer. Isninger skyldes, som også nævnt overfor, at tanden blotlægges, når syren nedbryder tandens emalje.

Tips til forebyggelse

Der findes en lang række forebyggende tiltag, du selv kan tage for at minimere risikoen for at få syreskader. Vi anbefaler blandt andet, at du:

  • Begrænser indtaget af sukker- og syreholdige læskedrikke.
  • Drikker læskedrikke med et sugerør, så tænderne ikke kommer i direkte kontakt med syren.
  • Drikker læskedrikke hurtigt og ikke i små slurk over en længere periode.
  • Skyller munden med mælk eller vand, efter du har indtaget syreholdige mad- og drikkevarer.

Det er altid en god idé at spørge din tandlæge i Roskilde til råds, hvis du mistænker, at du har begyndende syreskader. Hos Roskilde Tandplejeklinik står vi altid klar til at hjælpe med at finde årsagen til lige netop dine smerter samt sammensætte et behandlingsforløb, der kan afhjælpe problemet. Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte os, såfremt du har yderligere spørgsmål til syreskader eller andre problemstillinger.

Leder du efter noget bestemt?

om os
Roskilde Tandklinik drives af tandlæge-ægteparret Susanne Kleist og Claus Poulsen, der sammen med yderligere to tandplejere og 3 klinikassistenter arbejder ud fra den vision, at alle fortjener et smukt smil.
Læs mere
Akut tandlæge
Har du brug for en akut tandlægetid inden for vores normale åbningstider, ring da på 46 35 76 61, og så gør vi alt hvad der står i vores magt for, at skaffe dig en tid hurtigst muligt samme dag.
Læs mere
Kontakt
Vi tilbyder alle former for behandling, hvad enten der er tale om et rutinemæssigt tandeftersyn eller en større kosmetisk behandling. Har du brug for en tandlæge i Roskilde, har vi derfor kompentencer til at hjælpe.
Læs mere

Praktiske oplysninger

Roskilde Tandklinik
Jernbanegade 58
4000 Roskilde

46 35 76 61
46 37 07 84
info@roskildetandklinik.dk

Åbningstider

Mandag – torsdag:8.30 - 17.00
Fredag:8.30 - 15.00

Find os