Mandag – torsdag: 8.30 - 17.00 | Fredag: 8.30 - 15.00
46 35 76 61
Roskilde Tandklinik class= Roskilde Tandklinik class=

Hvad kan jeg gøre ved dårlig ånde?

Dårlig ånde er en gene, som mange mennesker har, og det kan opstå af flere årsager. Det er ikke rart at få af vide, man har dårlige ånde, og det kan nemt gøre én tilbageholdende i den nære kontakt med andre mennesker. Dårlig ånde kan også have en negativ indvirkning på din munds generelle sundhed. Hvis du ikke selv umiddelbart kan bekæmpe det med en grundig, daglig tandpleje, kan det være en rigtig god idé at få professionel hjælp hos din tandlæge.

Sørg for en grundig rengøring af mund og tænder

Dårlige ånde kan opstå, hvis din mund og dine tænder ikke bliver rengjort tilstrækkeligt. Derfor er noget af det vigtigste, du kan gøre mod dårlig ånde, at sikre en god mundhygiejne. Den dårlige ånde kan også opstå, hvis du har fået tandkødsbetændelse, og her er mundhygiejnen også vejen frem. Brug en fluorholdig tandpasta i din daglige tandbørstning minimum to gange om dagen, og husk at brug tandtråd mellem tænderne. På den måde kommer du ind i revner og sprækker, hvor tandbørsten ikke kan nå, og dette er meget vigtigt, da det tit er her, madrester og bakterier gemmer sig. Hvis bakterier ikke børstes væk, vil bakterierne danne svovlbrinteforbindelser, og det er denne kemiske forbindelse, der giver den dårlige lugt.

Der findes også en række produkter, som kan hjælpe mod dårlig ånde såsom tyggegummi og mundskyld. Det anbefales dog kun at bruge mundskyl, hvis man har en særlig grund til det. Hvis du tygger tyggegummi for at holde den dårlige ånde væk, skal du være opmærksom på at vælge en sukkerfri tyggegummi.

 

Læg mærke til, om du har symptomer på paradentose

Hvis din grundige tandpleje ikke hjælper på den dårlige ånde, kan det skyldes, at du har fået paradentose. Paradentose er alvorligt og kan gøre stor skade, hvis det ikke behandles i tide. Når man har paradentose eller forstadier til paradentose, vil man have meget sensitivt, rødt og ømt tandkød, som nemt vil begynde at bløde ved tandbørstningen, eller når du bruger tandtråd. Hvis du oplever disse symptomer, og du ikke ser en umiddelbar ændring ved en grundigere tandpleje, kan det være tegn på paradentose, og så er det vigtigt at få en tid hos din tandlæge.

Sørg for at spise og drikke tilstrækkeligt

En anden årsag til dårlig ånde kan være mundtørhed. Det kan for eksempel opstå, hvis man ikke får spist eller drukket tilstrækkeligt. Når der går længere tidsrum mellem måltiderne, vil der ikke blive dannet så meget spyt. Det kan give dårlige ånde, fordi spyttet er med til at holde munden ren for bakterier. Så for få måltider er altså ikke kun uhensigtsmæssigt for din ånde, men også for dine tænders sundhed. Hvis du vil undgå dårlig ånde, bør du være opmærksom på, om du husker at spise ofte nok, eller om du tit sidder med en tør følelse i munden.

Overvej, om din dårlige ånde kan hænge sammen med sygdom eller medicin

Visse typer af medicin kan også føre til dårlige ånde. Der er også flere former for sygdomme i svælget, munden eller maven for eksempel, som kan forårsage den dårlige lugt. Her bør du tage en snak med din almindelige læge, hvis du føler dig generet af dårlige ånd som følge af din sygdom.

Er der ydre faktorer, der kan hænge sammen med din dårlige ånde?

Herudover kan ydre faktorer såsom rygning og forskellige madprodukter naturligvis også give en dårlig ånde. Her bør du overveje, om der er noget ved din kost, der giver dig den dårlige ånde, eller om det kan skyldes rygning.

Hvis du undrer dig over, at du ofte har dårlig ånde, og du ikke kan finde årsagen, kan du overveje nogle af disse muligheder og se, om de kan hænge sammen med din dårlige ånde. Det er også en god idé at tale med en tandlæge om problemet, hvis du ikke umiddelbart selv kan komme det til livs. Hos Roskilde Tandklinik har vi flere gode råd mod dårlig ånde, og vi tager gerne en snak med dig om, hvilke faktorer der eventuelt kan hænge sammen med din dårlige ånde.

 

Tags: , ,

Leder du efter noget bestemt?

om os
Roskilde Tandklinik drives af tandlæge-ægteparret Susanne Kleist og Claus Poulsen, der sammen med yderligere to tandplejere og 3 klinikassistenter arbejder ud fra den vision, at alle fortjener et smukt smil.
Læs mere
Akut tandlæge
Har du brug for en akut tandlægetid inden for vores normale åbningstider, ring da på 46 35 76 61, og så gør vi alt hvad der står i vores magt for, at skaffe dig en tid hurtigst muligt samme dag.
Læs mere
Kontakt
Vi tilbyder alle former for behandling, hvad enten der er tale om et rutinemæssigt tandeftersyn eller en større kosmetisk behandling. Har du brug for en tandlæge i Roskilde, har vi derfor kompentencer til at hjælpe.
Læs mere

Praktiske oplysninger

Roskilde Tandklinik
Jernbanegade 58
4000 Roskilde

46 35 76 61
46 37 07 84
info@roskildetandklinik.dk

Åbningstider

Mandag – torsdag:8.30 - 17.00
Fredag:8.30 - 15.00

Find os