Mandag – torsdag: 8.30 - 17.00 | Fredag: 8.30 - 15.00
46 35 76 61
Roskilde Tandklinik class= Roskilde Tandklinik class=

Har du tandpine?

Smerter i tænder og mund kan opstå ud af det blå, og de er kroppens måde at fortælle dig, at der er noget galt. Det er derfor utrolig vigtigt, at du ikke blot ignorerer smerterne. Søg i stedet hjælp hos din tandlæge, så problemet ikke risikerer at udvikle sig. Læs med nedenfor, hvor vi opstiller en række grunde til akut tandpine samt guider til, hvordan du kan afhjælpe dem.

Smerte ved indtagelse af enten koldt eller varmt

Oplever du stærk smerte og isninger i tænderne, når du enten spiser eller drikker kolde og varme mad- og drikkevarer? Denne smertetype ses oftest i forbindelse med, at et cariesangreb, altså et hul tanden, der er blevet så dybt, at det kommer tæt på eller helt blotlægger tandnerven. Nerven vil derfor trække sig sammen, når den kommer i direkte kontakt med den varme eller kolde substans. Du vil derfor oftest opleve flygtige og stærkt jagende smerter, når nerven trækker sig sammen.

Smerte ved varmt og koldt kan ligeså skyldes en revnedannelse, en infraktion, i tanden. En sådan revne opstår oftest på grund af overbelastning af tænderne og kan være både synlig og usynlig for det blotte øje. En anden grund til denne smertetype er ligeledes, hvis du har knækket en del af tanden, så tandbenet og tandnerven er blottede.

Hævelser og smerte i og omkring tandkød

Hvis du oplever hævelser og smerte omkring dit tandkød, kan det skyldes en række forskellige tand- og mundsygdomme. Smertetypen ses ofte i forbindelse betændelse omkring en visdomstand, der endnu ikke er brudt igennem tandkødet. Under tandkødets slimhinde kan der ofte ligge bakterier, der forårsager en infektion umiddelbart omkring tanden. Infektionen viser sig ved, at tandkødet hæver op, samt ved at der opstår smerter, der ofte spreder sig til kæben og ansigtet.

Smerterne kan også være forårsaget af en betændelsestilstand omkring tandens rodspids – altså tandrodsbetændelse. Tandrodsbetændelse er ofte forskyldt af, at et cariesangreb har blotlagt tandens nerve og dermed lavet en direkte passage for nedstrømning af bakterier. Når bakterier kommer i direkte kontakt med nerven, dør denne. Opløsningen af den døde nerves indhold kan forårsage infektioner ud for tandens rodspids og i det omkringliggende tandkød.

Både tandrods- og tandkødsbetændelse kan desuden føre til tandbylder i mundhulen. Tandbylder er ansamlinger af betændelse og opstår, når bakterierne ikke har frit afløb. Bakterierne og betændelsen samles derfor i en hævet byld, der forårsager stærke smerter på grund af et øget tryk i munden.

Alle ovenstående smertetyper kan ligeså resultere i stærke smerter ved tykning.

Tandpinen forsvinder ikke af sig selv

Hvis du oplever smerter i tænder og tandkød, anbefaler vi, at du konsulterer en tandlæge for at få kompetent hjælp til den rigtige behandling. Hvis du blot ignorerer smerterne, kan problemet udvikle sig og komme til at kræve en langt mere omstændig og dyr behandling.

Vores klinik i Roskilde står altid klar til at tage imod dig i tilfælde af akut tandpine, og vi er eksperter i at sammensætte et behandlingsforløb, der effektivt afhjælper lige netop dit problem. Du er altid velkommen til at kontakte os, såfremt du ønsker at høre mere eller bestille en tid i klinikken.

Leder du efter noget bestemt?

om os
Roskilde Tandklinik drives af tandlæge-ægteparret Susanne Kleist og Claus Poulsen, der sammen med yderligere to tandplejere og 3 klinikassistenter arbejder ud fra den vision, at alle fortjener et smukt smil.
Læs mere
Akut tandlæge
Har du brug for en akut tandlægetid inden for vores normale åbningstider, ring da på 46 35 76 61, og så gør vi alt hvad der står i vores magt for, at skaffe dig en tid hurtigst muligt samme dag.
Læs mere
Kontakt
Vi tilbyder alle former for behandling, hvad enten der er tale om et rutinemæssigt tandeftersyn eller en større kosmetisk behandling. Har du brug for en tandlæge i Roskilde, har vi derfor kompentencer til at hjælpe.
Læs mere

Praktiske oplysninger

Roskilde Tandklinik
Jernbanegade 58
4000 Roskilde

46 35 76 61
46 37 07 84
info@roskildetandklinik.dk

Åbningstider

Mandag – torsdag:8.30 - 17.00
Fredag:8.30 - 15.00

Find os