Mandag – torsdag: 8.30 - 17.00 | Fredag: 8.30 - 15.00
46 35 76 61
Roskilde Tandklinik class= Roskilde Tandklinik class=

Følsomme tandhalse – hvad er det?

Oplever du jagende og isnende smerter i dine tænder? Grunden til dette kan nemt være, at dine tandhalse er blevet blottede og som konsekvens heraf er ekstra følsomme. Følsomme og blottede tandhalse kan nemlig forårsage stærke og ubehagelige isninger i tænderne ved indtagelse af kolde eller varme drikke- og madvarer. Læs med nedenfor, hvor vi søger at gøre dig klogere på, hvad følsomme tandhalse er, hvordan de opstår, og hvordan du selv kan forebygge fremkomsten af dem.

Hvad er følsomme tandhalse?

Blottede og derfor følsomme tandhalse vil sige, at en del af tandroden blottes, fordi tandkødet trækker sig tilbage. Ved en blottet tandhals er tandbenet altså blottet, fordi selve tandroden ikke er dækket af emalje eller tandkød.

Blottede tandhalse kan opstå af en række forskellige grunde.

  • Den hyppigste årsag, til at tandkødet trækker sig tilbage, er en forkert børsteteknik. Hvis du børster tænderne for hårdt og langs med tandrækken, vil tandkødet belastes og trække sig tilbage. Tandkødet vil ligeså trække sig tilbage, hvis du bruger en for hård tandbørste, eller hvis din tandpasta indeholder for meget slibemiddel.
  • Tandkødsbetændelse kan medføre, at tandkødet skades varigt og derfor trækker sig tilbage.
  • I tilfælde af paradentose vil nedbrydningen af den knogle, tænderne sidder fast i, medføre, at tandkødet trækker sig tilbage i takt med knoglenedbrydelsen.

Hvordan forebygger jeg følsomme tandhalse?

Når først tandhalsen er blottet, kan tandkødet ikke vokse ud igen. Det er derfor meget vigtigt at forhindre, at den uoprettelige skade sker. Først og fremmest er det vigtigt, at du lærer den rigtige børsteteknik. Børst med små, cirkulære bevægelser, benyt en blød tandbørste, og sørg for at din tandpasta ikke indeholder for meget slibemiddel. Det kan være en god idé at konsultere din tandlæge, hvis du er usikker på, om du børster med den rette teknik.

Hvordan kan man behandle følsomme tandhalse?

Når skaden er sket, findes der heldigvis en række tiltag, der kan begrænse skaden og sikre, at tænderne ikke skades yderligere. Din tandlæge kan foretage en behandling med fluorlak, der beskytter de blottede tandhalse. Det kan også være nødvendigt med en plastfyldning, der dækker den blottede tandhals og derfor minimerer smerterne forårsaget heraf. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med en tandkødstransplantation, der udføres af specialister.

Du kan også selv bidrage til behandlingen. Det er vigtigt, at du opretholder en sund mundhygiejne, da syrer fra madrester samt bakterier på tænderne er skadelige for de blottede tandhalse. Et godt tip er desuden at påføre tandpasta med fluor direkte på den blottede tandhals og lade det sidde.

Altid kontakt din tandlæge

Vi anbefaler, at du altid konsulterer din tandlæge, såfremt du mærker de jagende og isnende fornemmelser, der er symptomer på blottede og følsomme tandhalse.

Vores klinik i Roskilde står altid klar til at rådgive dig i forhold til blottede tandhalse og mulige behandlinger. Du er altid velkommen til at kontakte os, såfremt du ønsker at høre mere eller bestille en tid i klinikken.

Leder du efter noget bestemt?

om os
Roskilde Tandklinik drives af tandlæge-ægteparret Susanne Kleist og Claus Poulsen, der sammen med yderligere to tandplejere og 3 klinikassistenter arbejder ud fra den vision, at alle fortjener et smukt smil.
Læs mere
Akut tandlæge
Har du brug for en akut tandlægetid inden for vores normale åbningstider, ring da på 46 35 76 61, og så gør vi alt hvad der står i vores magt for, at skaffe dig en tid hurtigst muligt samme dag.
Læs mere
Kontakt
Vi tilbyder alle former for behandling, hvad enten der er tale om et rutinemæssigt tandeftersyn eller en større kosmetisk behandling. Har du brug for en tandlæge i Roskilde, har vi derfor kompentencer til at hjælpe.
Læs mere

Praktiske oplysninger

Roskilde Tandklinik
Jernbanegade 58
4000 Roskilde

46 35 76 61
46 37 07 84
info@roskildetandklinik.dk

Åbningstider

Mandag – torsdag:8.30 - 17.00
Fredag:8.30 - 15.00

Find os