Mandag – torsdag: 8.30 - 17.00 | Fredag: 8.30 - 15.00
46 35 76 61
Roskilde Tandklinik class= Roskilde Tandklinik class=

Derfor er fluor godt for tænderne

De fleste tandlæger snakker om, at fluorholdig tandpasta er vigtigt for den daglige tand- og mundpleje, og det er der en god grund til. Fluor har nemlig en stor betydning i forhold til huller i tænderne. Antallet af huller i tænderne faldt drastisk i forbindelse med opfindelsen af fluortandpastaen, og fluor er i dag en af de vigtigste grunde til, at vi i dag ikke længere får et gebis i konfirmationsgave.

Fluorens egenskaber

Fluor er et grundstof, som er i de fleste tandpastamærker i dag. Fluoren har den egenskab, at det styrker laget af beskyttende emalje, der er på dine tænder, så tænderne bliver mere modstandsdygtige over for syrepåvirkninger og bakterier. Fluoren sørger altså for at beskytte tænderne mod angreb fra syreholdige væsker såsom cola eller fra madrester.

Dine tænder udsættes hver dag for syre fra både drikkevarer og fødevarer, og jo mere syreholdige produkter du indtager, jo vigtigere er det at have et tykt beskyttende lag af emalje på tænderne. Mange indtager i dag større mængder sukker- og syreholdige produkter, end tænderne kan tåle, og herved er behovet for fluor steget.

Det er dog ikke en god idé blot at øge indtaget af fluortandpasta for at kunne indtage flere syreholdige produkter. Det bedste for din munds sundhed, og din sundhed generelt, er at begrænse indtaget af syre, og at børste dine tænder mindst to gange om dagen med en lille klat fluorholdig tandpasta. Husk på at fluor skal indtages i små mængder, og det giver ikke en bedre beskyttelse jo mere tandpasta, du putter på tandbørsten.

Hvis du har særligt behov for at få styrket emaljen på et bestemt område, hvor der eksempelvis er ved at opstå et hul, kan din tandlæge lægge et koncentreret lag fluor på området i form af en lak. De steder som er særligt udsatte, vil på den måde kunne få en ekstra beskyttelse.

Er fluor skadeligt?

Der er delte meninger om, hvorvidt fluor kan have en skadelig effekt på helbredet. Og der er ingen tvivl om, at det er godt at være opmærksom på, hvor meget fluor du indtager. Fluor skal indtages i små mængder. Hvis du indtager en klat tandpasta på størrelse med din lillefingernegl et par gange om dagen, så er det en meget lille mængde. Ifølge flere forskningsresultater er der så lille en mængde fluor i tandpasta, at de gavnlige effekter overgår mulige risici.

Hvad er fluor?

Fluor kaldes i daglige tale for fluor, men det er i virkeligheden stoffet fluorid, som er i tandpastaprodukter, og ikke selve stoffet fluor. Fluor er et stof med langt flere mulige følgevirkninger end fluorid, og der er derfor ikke grund til at frygte for sundhedsskadelige effekter ved tandpasta. Hvis du indtager store mængder af tandpasta kan det dog give dårlig mave og kvalme, men selv hvis du hver dag spiste en hel tube tandpasta, ville du stadig ikke komme i nærheden af at få den mængde fluor, som kan være livstruende. Alt i alt er opfindelsen af den fluorholdige tandpasta altså rigtig god, og den har en stor del af æren for, at vi i dag har langt mere stærke, sunde og flotte tænder end vores forfædre.

Få gode tandpastaråd hos din tandlæge

Hos Roskilde Tandklinik anbefaler vi at bruge en fluorholdig tandpasta til din daglige tandbørstning. Der findes mange forskellige tandpastamærker. Det vigtigste er, at produktet indeholder fluor, så dine tænder får den nødvendige beskyttelse mod huller i tænderne. Det er godt, at lade fluoren være på tænder og tandkød så længe som muligt, og derfor anbefales det også, at man børster tænder lige inden sengetid.

Tags: , ,

Leder du efter noget bestemt?

om os
Roskilde Tandklinik drives af tandlæge-ægteparret Susanne Kleist og Claus Poulsen, der sammen med yderligere to tandplejere og 3 klinikassistenter arbejder ud fra den vision, at alle fortjener et smukt smil.
Læs mere
Akut tandlæge
Har du brug for en akut tandlægetid inden for vores normale åbningstider, ring da på 46 35 76 61, og så gør vi alt hvad der står i vores magt for, at skaffe dig en tid hurtigst muligt samme dag.
Læs mere
Kontakt
Vi tilbyder alle former for behandling, hvad enten der er tale om et rutinemæssigt tandeftersyn eller en større kosmetisk behandling. Har du brug for en tandlæge i Roskilde, har vi derfor kompentencer til at hjælpe.
Læs mere

Praktiske oplysninger

Roskilde Tandklinik
Jernbanegade 58
4000 Roskilde

46 35 76 61
46 37 07 84
info@roskildetandklinik.dk

Åbningstider

Mandag – torsdag:8.30 - 17.00
Fredag:8.30 - 15.00

Find os